om Bea

Jag har alltid målat. 2019 fick jag bröstcancer och i samband med det blev målandet allt viktigare för mig. Livet är för kort för att inte göra det som känns allra viktigast! Att ägna mig åt att måla gör mig mer hel och mindre rädd.

Den kreativa processen är minst lika viktig för mig som de färdiga målningarna. Jag promenerar med ett ritblock i fickan, tar foton, experimenterar med material vid köksbordet och förlorar mig in i en målning vid staffliet.

Genom att skapa bilder vill jag bevara ögonblick och jag väljer ofta motiv från min vardag; saker, miljöer och människor jag älskar.

Jag är 45 år och bor i Solna.
Selfportrait

Utställningar

2023 Akvarellsalong 2023, jurybedömd samlingsutställning Väsby Konsthall
2023 Att vara här, separatutställning Galleri Lilla verkstan Solna
2023 Vårsalong, jurybedömd utställning Solna konsthall
2023 Vårsalong, jurybedömd utställning Husby konsthall
2023 30x30, jurybedömd utställning Väsby Konsthall
2011 30 X 30 Väsby konsthall Jurybedömd samlingsutställning
2009 Höstsalongen 09 Edsvik konsthall Jurybedömd samlingsutställning
2005 Sommarsalong Jakobsbergs konsthall Jurybedömd samlingsutställning
2004 Julutställning Samlingsutställning Järfälla konstforum
2004 Skiktmålningar Separatutställning Järfälla konstforum

Frågor och svar med Bea

Hur länge har du målat?
Jag har alltid hållit på med någon typ av måleri och teckning, utom när barnen var små. 

Har du gått någon konstutbildning?
Efter gymnasiet gick jag först en ettårig grundläggande konstutbildning på Konstskolan Kuben i Örebro. Där fick vi fördjupa oss i teckning och måleri men också prova flera olika material som keramik, skulptur och mönsterkonstruktion. Därefter gick jag en tvåårig måleriutbildning på Konstskolan Idun Lovén i Stockholm. Vi jobbade med modellteckning dagligen och jag lärde mig mycket om att se och att teckna. De senaste åren har jag deltagit i en del kortare workshops online, som till exempel på Acrylic University, Art2Life med Nicolas Wilton, Laura Horns och Louise Fletchers kurser.

Vilka tekniker jobbar du i?
Mest målar jag med akryl och akvarell. Men även gouache, akryltusch, vinylfärg (Flashe), färgpennor och olika typer av pastellkritor. Färgpennor och kritor använder jag mest för att teckna, men ibland använder jag dem i kombination med akryltusch, gouache eller vinylfärg i mina målningar.

Varför använder du så många olika tekniker och vilken teknik föredrar du?
Jag har kommit fram till att det passar mig att variera teknik. Att växla över till en annan teknik gör måleriet ständigt nytt och spännande och det är precis vad jag behöver för att hela tiden utvecklas. Dessutom har varje teknik sin tjusning och det är omöjligt att välja bara en. Att ta fram något ur materialhyllan är som att träffa en kär gammal bekant som man inte sett på ett tag!

Hur väljer du dina motiv?
Jag hittar de flesta av mina motiv när jag är ute och går. Jag tilltalas av kontraster som geometrin i en byggnad tillsammans med organiska former i träd och växtlighet. Men ljus och färg är det viktigaste och ju mer jag målar desto mindre viktiga tycks mina motiv bli. Ska jag måla ute är det så mycket som spelar in, som vindriktning och ljus, så att motivet får komma lite i andra hand faktiskt.

Berätta om din arbetsprocess!
Jag jobbar generellt snabbt och vill helst färdigställa en bild samma dag som jag påbörjat den. Ofta har jag en idé vad jag ska jobba med redan dagen innan, så att jag är ganska förberedd mentalt när jag väl ska köra igång. Det är nog till och med så att jag har flera bildideér parallellt som ligger och väntar. Landskap målar jag helst en plein air det vill säga ute på plats, medan porträtt målar jag efter mina referensfoton hemma.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill bli bättre på att måla?
Ha målargrejerna framme så att du snabbt kan komma igång. Försök att göra det till en vana att måla dagligen, även om det bara är tio minuter.

bea.carlsson@gmail.com